Fejetonek politicko-ekonomický


Vašek napsal fejetonek - formou otevřeného dopisu.

Neváhejte komentovat. 

Milý státe (zastoupený zejména vládou, ministerstvy a sekretariáty politických stran)!

Stěžuji si na tebe, protože se mi už nelíbí tady žít. Před pár lety jsem v zimě jel po dálnici. Sníh byl shrnut a vozovka posypaná. Najednou jsem ale vletěl do hlubokého sněhu s ledovým podkladem. Auto se roztočilo a stalo se neovladatelným. Věděl jsem, že je to průšvih, že nemohu dělat téměř nic a jen čekat na těžko vyhnutelný náraz. A že rychlost je příliš velká, než abych mohl vystoupit, i kdybych se stihl odvázat. Nakonec jsem se zastavil o svodidla. Jistě chápete, že správa komunikací sousedního okresu nemohla tušit, že přes den roztátý sníh večer zmrzne na led a že padá sníh. Takže nejenže stát (a jeho sp ráva silnic), za nic nemůže, ale viníkem jsem já, protože jsem nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky a tudíž k opravě blatníku zaplatil i pokutu. Nyní si připadám zrovna tak. Nezadržitelně se blíží náraz, nemohu nic dělat ani vystoupit, a ti, kteří by mohli a měli, nečiní nic nebo opak toho, co by mohlo pomoci. Ale zaplatím já a vy všichni. V lepším případě penězi, které si možná budete muset draze půjčit, než zbankrotujete, v horším případě zdravím, či životem.

Říká se, že kolik lidí, tolik názorů. Nemám názor na odvolání Lesyho, protože nemám dost informací. Co se týče ekonomie, jich, i z dvacetileté praxe, mám dost, takže si dělám právo na svůj názor. Nemusí s ním každý souhlasit a rád uznám i mýlku, pokud mě někdo, ale kvalifikovaně, přesvědčí.

Jsem velmi rád, že zvýšení DPH ve Sněmovně neprošlo hned ze dvou důvodů: Za prvé je to kontraproduktivní opatření viz níže a za druhé se ukázalo, že po dvou letech praxe, kdy se straničtí lídři na něčem dohodli vahou počtu svých poslanců, nemusí to, v případě tak špatného zákona, při hlasování platit a poslanecká sněmovna se tedy nemusí zrušit (což by jinak bylo více než účelné).

Zdá se, že nevyšel ani zastírací manévr zaměstnat všechny občany volbou presidenta. Při jeho pravomocích je vlastně celkem (zjednodušeně řečeno) jedno, kdo nás bude v zahraničí reprezentovat a udělovat milosti a vyznamenání. Měl by snad být pohledný a umět alespoň anglicky, aby to zas nebyla tak velká ostuda.

Ale zpět k daním. Volil jsem „pravici“, ale ta v rozporu i s vlastním programem daně zvyšuje hlava nehlava. Levice by je zvyšovala také, ale hlavně „bohatým“ s populistickým příslibem třeba zrušení poplatků u lékaře. Bohatí by tudíž odešli a levice prohlubovala dluh nebo nesplnila sliby. Pravice na to jde ale „jinak“. Tvrdí, že zvýšení DPH přinese do rozpočtu chybějící miliardy. Dle mého názoru, opak je pravdou. Existuje totiž něco, co se jmenuje Lafferova křivka. Je to teorie, že existuje bod (Lafferův), kdy výnos je maximální. Bohužel se nedá vypoč&iac ute;tat. Záleží na ekonomické situaci, složitosti daňových předpisů a tolika dalších faktorech, že výpovědní hodnota jakéhokoli modelu je asi tak přesná, jako předpověď počasí na příští měsíc. Jedinou jistotou je, že při nulová sazbě daně se samozřejmě nevybere nic a při 100% sazbě také ne (nikdo se nebude snažit, aby po té vše odvedl státu). V každém případě nejprve stoupá a pak klesá. Optimum může být, dle okolností, na 15% nebo také 85%. Nevíme-li, jsme-li na vzestupné či sestupné křivce, je nejlepším řešením metoda regula-falsi. Pohneme sazbou a sledujeme výsledek. Pohneme-li daní např. nahoru a výběr stoupá, jsme před Lafferovým bodem. Pokud klesá, jsme už za ním. Zvýšení spotřebním daně snížilo její výběr, totéž zvýšení DPH, tudíž jsme za Lafferovým bodem a chybějící miliardy je možno získat pouze snížením sazeb (vláda dělá opak). Zde je situace jednoduchá, neboť reakce je téměř okamžitá. Horší je situace třeba u daně z příjmu, kde se efekt dostaví až se zpožděním (přemístit sídlo firmy je přeci jen složitější) a třeba i sociálního a zdravotního pojištění (což vlastně není nic jiného než daň). Osobně se domnívám, že všechny daně jsou už za Lafferovým bodem, vyjma daně z nemovitostí a některých nesmyslných daní, které měli být již d&aa cute;vno zrušeny, neboť jejich správa je dražší, než přináší výběr (např. dědická a darovací).

Tak to jsem se dnes pěkně rozepsal, akorát, že jsem si vzal na mušku v podstatě jen ministerstvo financí. Ale pifku mám zejména i na EU, ministerstva školství, zdravotnictví… Pokud vás to zajímá, ozvěte se a třeba i něco dalšího napíšu… 

Sdílej to!

Be the first to comment