Vítání Nového roku v Dolních Habarticích s překvapením


Také závěren loňského roku, jako již několikrát předtím, poskytli Fúzy s Pivanou svoji chalupu v Haba k přivítání Nového roku.  Celkem se sjelo dvaadvacet čtyřkařů, počítaje v to i domácí.

Fotky přidal Vláďa a 5.1. Irča.

Začleněny komentáře od Irči a Milana.

Asi půlka přijela již ve čtvrtek, ostatní pak přímo na Silvestra. Ve středu v noci, tzn. těsně před odjezdem byl všem potencionálním účastníkům vydán tajemný pokyn ohledně předepsaného ustrojení. Požádován byl slavnostní postarší oděv, nejméně pak pokrývka hlavy, nejlépe klobouk. Mnoha tato výzva přidělala starosti s již zabaleným zavazadlem, leč všichni se jí zhostili se ctí a určitě důvod, který v té době mohli jen stěží tušit, pak uznali za hodný této výzvy.

K chalupě byla cesta protažená, ale poměrně uklouzaná a tak, když byly vyváženy nahoru dva soudky oblíbeného moku, zahrabali jsme se s obstarožním německým automobilem vyrobeným koncem minulého století v Mladé Boleslavi kousek nad přejezdem a ne a ne se vydrápat dál. Po takřka dvouhodinovém vyprošťování v mraze okolo 14-ti stupňů se tak za pomoci řetězů, několika tlačících a jednoho ztřeštěného řidiče nakonec vše podařilo. Vyprošťovací četa se pak dlouze očisťovala od naprosto nevhodného posypového materiálu (jemný popílek z krbového dřeva) a rozmrazovala zbylé zmrzlé údy. Večer tak byl dokončen několika hudebními laskominami z DVD nosičů dodaných Vláďou T. Nechybělo ani něco dobrého k snědku a nějaké ty kořaličky. Na dobře vychlazené pivo příliš chuť nebyla. O důvodech tajemné výzvy stále nepadlo ani slovo a tak většina sešlých hodinku až dvě po půlnoci zalehla v očekávání příštího.

Vojtíškův dopis:

Vážení,
dosud o rok méně sešlí !!!!!

Příchod nového roku a oslava s tím spojené události předpokládá potřebnou slavnostní strůj. Za tím účelem si dovolujeme požádat ctěné účastníky silvestrovské veselice v Dolních Habarticích o co nejstarší slavnostní oblečení, jehož součástí musí být alespoň pokrývka hlavy, nejlépe pak klobouk.
Věřte, že výsledný efekt bude velkolepý.

Za samozvaný přípravný výbor
Vojtíšek a Milánek

PS. Pro inspiraci:


 

V pátek na svatého Silvestra po ránu umyl Timur s partou nádobí, Franta zabalil klarinet, který večer ne vlastní vinou vůbec ke rtům nenatiskl a odjel do Prahy na další muzikantské štace. Mezitím se postupně začali zjevovat ostatní a začalo se připravovat silvestrovské občerstvení a vše další potřebné. Během odpoledne také postupně přijela druhá půlka oslavenců. Dokonce byl odstrojen kulečníkový stůl, sloužící jinak jako slavnostní tabule a bylo sehráno několik dlouhých partií s těžko předvídanými konci. Většina slavnostních hostů vyrazila na předsilvestrovskou procházku s cílem dát si jedno U Jirky. Zde ale bylo z důvodů silvestrovských příprav naštěstí zavřeno. O utajeném důvodu slavnostního odění se stále dalo pouze spekulovat. Před sedmou večerní je ovar ovařen i upečen, chlebíčky nastrojeny, kořaličky, pivo a šampáňo nachlazeno, stejně jako někteří ze včerejší vyprošťovací čety. Já s Milánkem, jako jediní znalí věcí příštích dolaďujeme detaily a konečně je vydán pokyn k slavnostnímu ustrojení. Je vidět, že se všichni k zadání postavili velice zodpovědně a tak jsou i zipy na slavnostních (někdy  dokonce i svatebních) šatech dopnuty a může se začít rozjasňovat. Společnosti je přednesen návrh udělat si "jen jako"  třeba svatbu, ať je o důvod ke slavení navíc. Aby to však bylo zajímavější, budou novomanželé  z potencionálních adeptů taženi z klobouku. Je tedy přistoupeno k losování, které tak trochu připomíná známý losovací akt z Karlových Varů. Štěstí nechodí po horách, ale po .......... a tak je první tažena Pivana. Je potřeba dolosovat někoho z volných partnerů za snoubence. Co čert nechce, je vytažen Pepíček Mastík. To je tedy rána. Nejvyšší místně příslušný krajský úředník však bleskurychle rozhoduje, že by se jednalo o nepřípustnou recidivu a tahá se znuvu. Fúzy! To je ale náhoda!? Někteří bystřejší začínají tušit. Je tedy zinscenován svatební obřad, se vším všudy, neboť úplnou náhodou má Milánek sebou i oddávající placku a svatební řeč, která zřejmě již byla někdy použita a stačí jen drobně poupravit. Došlo i na svatební dary vhodné do domácnosti - velký hrnec a skládací nožík "rybička". No a pak už to konečně prasklo. Svatební prstýnky umotané z alobalu jsou vyměněny za ty pravé, starý hrnec s rybičkou vyměněn za nové keramické nože a hrnce z Tescomy coby dary od celé trasy. Pro pořádek je  upřesněno datum skutečného sňatku - čtvrtého dne v posledním měsíci roku 2010. A pak už propuklo silvestrovsko-svatební veselí. Jedlo, pilo, hrálo a zpívalo se o sto čtyři. A pokud již dokázali všechnu tu posilvestrovskou spoušť po nás poklidit, tak tam žijí spolu spokojeně dodnes.

TAK tedy ještě jednou GRATULUJEME !!!!

PS. Pro pořádek ještě uvedu, že část oslavenců vyrazila po silvestrovské půlnoci do hospody k Jirkovi, kde hrály populární "Modré škatule", leč jedna škatule seděla tou dobou již zádumčivě u baru a druhá u stolu v poloze "u zubaře". V sobotu byly k pozdnímu obědu řízky s bramborovým salátem a v něděli nevím, protože jsem jel do Pardubic na hokej. Já bloud, jako bych toho promrzání neměl dost od čtvrtka. 

PPS. Určitě moje roztržité vyprávění doplní několik poutavých obrázků od mnoha přítomných fotografů.

K poslednímu večeru Irča sděluje:

Poslední večer byl velice hrací (trio Kosák, Jitka, Pepa a občas Vláďa), došlo i na RCFolky (Vláďa), Beatles (Vláďa, Milan) a Vysockého (Milan) a trval do časných ranních hodin.

 

Milan komentuje: A dokonce i svatební dort jsme měli náhodou sebou !!

 

Sdílej to!

Be the first to comment